OSVEŽUJTE SPLETNO STRAN ZA NOVE OBJAVE. Povezava za STAREJŠE OBJAVE je čisto spodaj desno. Ali pa v desnem meniju, ki kaže datum.

torek, 10. januar 2017

5. Narava in živi Gospod



Vse tri slike: splet

Naj mi ne bo zamerjeno nekaj besed pokomentirati k temu navdahnjenemu zapisu: Hočeš duhovnost? Obuj si gojzarje!

Branko napiše: 

»Duhovnost namreč k skavtom ne pride po duhovniku, pač pa pride po skavtstvu samem.«

To je tako kot pri mnogih spreobrnenjih: Gospod pride, tako ali drugače, preko tega ali onega, dogodka, in ko je prvi pretres duše mimo, je potreben nekdo, ki nam stvari malo pojasni in nas usmeri naprej. Zelo pomembno je redno brati svete knjige, Sveto pismo, a tudi kako Božjo osebo poslušati. Takrat je duhovnik zelo dobrodošel, dober pa je tudi vsakdo drug, ki je Božjega Duha. Problem duhovnikov je pogosto, vsaj kar se meni znanih župnikov tiče, da je skorajda NEMOGOČE z njimi govoriti o hoji z Kristusom in o tem, kako izpolnjevati Njega prvo zapoved. Raje kaj porečejo o lepih krajih, potovanjih h cerkvam, tvoji žlahti ali se veselijo kakega drobnega priboljška. Znajo pa tudi povedati, kot govori tale Brankov zapis.

V naravi ni duhovnosti, jo pa tam okrepiš, če jo že nosiš v sebi. Ker se v njej lažje odmakneš od norosti sveta in bedakov. Da pa bi bila v naravi duhovnost; da je materialni svet enak Gospodu kot osebi, je pa bosa trditev. Vseglihajoča. Narava in stik z njo ima v duhovnosti neko drugo vlogo: prinaša težave in ko jih rešujemo, naša moč narašča in postane podobna moči postenja svetnikov: razvija se nam VOLJA. Šele ko imamo močno voljo, je možna uspešna hoja za Kristusom, ker ta je tudi duhovni boj. Seveda pa moramo svojo okrepljeno in prečiščeno VOLJO podrediti Gospodovi, sicer smo enaki merjascu v hosti, ki ima prav tako močno voljo. In če bi bil Gospod v naravi prisoten neposredno, bi bili pujsi in medvedi in zajci duhovni učitelji. 

Brane: »Duhovnost je Lepota, ki je v naravi okrog naših šotorov. Duhovnost je Bližina, ki je v bratstvu in sestrinstvu. Duhovnost je Žrtev, ki je v voditeljih, ki so tabor pripravili. Duhovnost je Dobrota, ki je v bližnjih kmetih, ki nam prinašajo jajca, mleko in kruh. Duhovnost je tam, kjer je Bog, Bog pa je povsod.«

Res je Bog povsod, saj je šef vsega, vendar je nekje prisoten OSEBNO, neposredno, v naravi pa je prisoten POSREDNO, preko Svojih naravnih zakonov in materialne energije, katera pa NI ENAKA Njegovi Luči niti ni enaka Njegovemu duhovnemu telesu. Lepota, Bližina, Žrtev, Dobrota, Moč, Čistost – vse to so POSREDNI pokazatelji Gospoda, Njegov odmev. Neposredno razodetje Gospoda pa je Njegov ogenj v našem srcu, gorečnost Zanj in življenje kot svetniki, ne kot divje živali.


Zato je nasvet: »Obuj si škornje in pojdi v naravo« delotvoren za tistega, ki že ima v sebi vsaj seme Gospoda in pa obvezno rano trpljenja sveta. V naravi se mu razvijejo volja, zbranost in sposobnost prenašanja tegob, reševanja zapletov, a brez Gospoda v srcu, brez zavedanja Gospoda, je človek enak merjascu, medvedu oziroma volku ali srni. Sam sem pol stoletja lomastil po najdivjejših gozdovih in gorah, a tam ni Gospoda, če ga ni v tebi. Še več: táko lomastenje ti samo voljo in napuh zna okrepiti, da si potem še bolj trmast v svojih zmotah. In še več: v vsaki kamniti špilji, divjem potoku, velikem štoru, sončnem zahodu ali skalni špici ali celo medvedovem dr..u iščeš nek poseben pomen. Vendar z leti spoznaš, da ga ni – imaš samo drhtenje življenjske moči ter nadaljnja beganja čez teden dni. Kot košuta recimo. 

Biti skavt je najbrž že drugače: vsaj Gospodovo seme bi moral imeti v srcu, tako da te narava ne pretenta in se ti ne uresniči tisti »in ne vpelji nas v skušnjavo«, kar pomeni, da misliš, da si ti telo in da je narava Bog ali nekaj tebi v uživanje poslano. Kar seveda ni res. Narava nam je dana v malo užitka in veliko trpljenja: narava našega duha in telesa, narava soljudi in narava kot kataklizme. In tudi trije glavni problemi človeštva: trpljenja bolezni, starosti in smrti, se v naravi nikoli ne rešujejo, ampak samo stopnjujejo. Silijo nas, da se lotimo resnejšega iskanja, kot je iskanje medvedovih brlogov, gob ali cenenih kristalov. Poiskati je treba Gospoda, živega Gospoda. In ko Ga iščemo, nas On nekega dne nenadoma najde, če smo pripravljeni, s polno oljenko torej. 

In odtlej je vsa narava nekam puščobnejša: lepa je, a Nekdo je brezmejno lepši. Dobra je, a Nekdo je veliko Dobrejši. Velika je, a Nekdo je brezmejno večji, močna je, a Nekdo je brezmejno Močnejši. Blizu je, a Nekdo je brezmejno bližji.



Ja, dobro je imeti Prijatelja. In dobro je služiti Prijatelju. V tišini narave Ga kakšna mlada duša morda lažje prvič zasliši, a to ni nujno – včasih se Ga dobro zasliši ravno v hrumenju velemestne norosti. Ko pa se prvi šok in infuzija Življenja v nas pomirita, nam oči začno begati k Cerkvi in iskati koga, da nas uredi. Včasih tam ne najdemo nikogar primernega, lahko celo hladen odziv in umik, a Gospod že ve kaj dela in ni panike, ker če je enkrat v tebi, je Gospod res povsod, kamorkoli greš. A ta Gospod ni samo Njegov odjek ali silhueta, ampak …

4 komentarji:

  1. Hej, čestitke za blog (nekoč sem imel klicaj v imenu ;-) ). In tudi veliko lepše se bere kot če bi pisal zgolj v komentarje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Včasih tudi skozi 'zoprneže' Bog deluje in 'kar se mora ni težko'. Hvala torej tudi tebi Martin, brez spodbude najbrž ne bi bilo tega bloga. Zdaj pa se lahko malo bolj razpišem, brez da štejem znake do 3000.Lp

      Izbriši
  2. Zelo pomembno je redno brati svete knjige, Sveto pismo........
    Jaz Svetega pisma ne morem brati. Mnogo knjig sem prebrala v življenju, Sveto pismo mi pa ne gre, velikokrat sem že poskusila pa zmeraj odneham.
    Kaj svetujete ?
    lp.

    OdgovoriIzbriši
  3. So druge knjige, ki ti dajo uvid, potem pa se ti Gospod približa. Odtlej je tudi Sveto pismo zanimivejše. Ko pa se zbudi ljubezen do Kristusa, Njegove besede v Evangeliju postajajo zelo ŽIVE, kot se zaljubljenci radi poslušajo med seboj. No, ne vse besede, vsak ima svojo štimo, ki mu je bližja.

    Najprej moraš sprejeti seme ljubezni do Boga od primerne osebe, ki to ima. To je ključno.

    OdgovoriIzbriši

Komentiranje je zaključeno, blog ostaja iskalcem v študij in blagoslov.

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.